Πανικός και ταλαιπωρία ασθενών και προσωπικού, προκλήθηκε στη χθεσινή γενική εφημερία του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
Δύο ομάδες ύποπτων περιστατικών για κοροναϊό (συνολικά 5 άτομα) έφτασαν με τα πόδια στο νοσοκομείο, την ώρα που στα επείγοντα βρίσκονταν 100 άλλοι ασθενείς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iatronet, το συμβάν διέλυσε κυριολεκτικά τη γενική εφημερία, προκαλώντας ένα γενικό black out επί δύο ώρες μέχρι τα περιστατικά να μετακινηθούν σε άδειο χώρο του παλαιού κτιρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρώτοι – ένα ανδρόγυνο – προσήλθαν στα επείγοντα. Δήλωσαν στους έκπληκτους γιατρούς πως υπάρχει πιθανότητα να έχουν προσβληθεί από τον ιό και πήγαν στο νοσοκομείο έπειτα από καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Επικράτησε πανικός και τα δύο άτομα οδηγήθηκαν σε χώρο της γραμματείας του Ψυχιατρικού Τμήματος. Λίγη ώρα αργότερα, έφτασαν στο νοσοκομείο άλλα τρία άτομα, τα οποία ανέφεραν, επίσης, ότι είναι πιθανά κρούσματα και πως πήγαν στο νοσοκομείο έπειτα από σύσταση του ΕΟΔΥ.
Ο πανικός γενικεύτηκε. Μεταφέρθηκαν σε απομονωμένο εξεταστήριο, μέχρι να μεταβούν στο παλαιό κτίριο. Εκτός από την ταλαιπωρία των 100 ασθενών που περίμεναν στα επείγοντα, το περιστατικό προκάλεσε την οργή του προσωπικού.
Η αντίδραση γιατρών και εργαζομένων μεγιστοποιήθηκε, όταν πληροφορήθηκαν πως οι ασθενείς πήγαν – με τον συγκεκριμένο τρόπο – στο νοσοκομείο έπειτα από σύσταση του ΕΟΔΥ.
Ο Ευαγγελισμός είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό, αλλά ο χειρισμός των περιστατικών διαφέρει από το ισχύον πρωτόκολλο.
Το γεγονός επιβεβαιώνει δυστυχώς την ανησυχία των νοσοκομειακών γιατρών σχετικά με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Σε ανακοίνωσή της για τον κορονοϊό, η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από κορονοϊό με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με ΤΕΠ τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ, δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτή τη στιγμή οι 560 κλίνες ΜΕΘ, είναι ήδη σχεδόν όλες γεμάτες, λόγω της «συνήθους» νοσηρότητας και δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες. Άλλο υπεύθυνη στάση και άλλο συγκάλυψη του προβλήματος. Κανένα πρόβλημα δεν επιλύεται όταν κρύβεται κάτω από το χαλί. Κανείς δεν καθησυχάζεται με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού υγείας ότι οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα».
Μιλώντας στο tvxs.gr, η Όλγα Κοσμοπούλου παθολόγος – λοιμωξιολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, σημειώνει ότι διαφωνεί με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας περί απόλυτα θωρακισμένης χώρας. «Διαφωνώ διότι απλούστατα σε κανένα νοσοκομείο της χώρας οι συνθήκες δεν είναι οι σωστές. Υπάρχει μεγάλος συνωστισμός ανθρώπων σε όλα τα τμήματα επειγόντων, δεν τηρούνται δηλαδή οι κανόνες ασφαλών αποστάσεων, στα περισσότερα δε τμήματα νοσηλείας δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι, με την αναγκαία απόσταση ανάμεσα στις κλίνες νοσηλείας, κλπ. Στα περισσότερα νοσοκομεία δεν υπάρχει σοβαρή δυνατότητα μόνωσης ασθενών με μεταδοτικά νοσήματα, όπως η απλή γρίπη».
Αντίστοιχες ανησυχίες εκφράζει και το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, το οποίο έχει κεντρικό ρόλο στο σχέδιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού. Σε σχετική ανακοίνωσή του εξηγεί πως «δεν υπάρχει σχέδιο για τον κορονοϊό στο Αττικό, που να είναι εφαρμόσιμο σε πιθανή μαζική έξαρση της νόσου». Όπως σημειώνουν το σχέδιο αντιμετώπισης του ιού περιλαμβάνει την διαδικασία που πράγματι πρέπει να ακολουθεί, αλλά, σύμφωνα με τους ίδιους το ερώτημα είναι το εξής: «μπορούν αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν στο Αττικό νοσοκομείο (αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο), με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τις ελλείψεις υλικών και υποδομών, τις υπερεντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας;».
Με πληροφορίες από iatronet.gr, tvxs.gr